Vegansk hårfärg och veganska hårprodukter – därför ska du använda det

Veganska hårprodukter Hår

Idag erbjuder marknaden alternativ utan animaliska råvaror till nästan allt, inte minst i hår- och skönhetsindustrin. Varför ser då inte alla till att gå till en frisörsalong som använder vegansk hårfärg och veganska hårprodukter? Möjligen för att alla inte vet vilken nytta dessa produkter gör – men här får du äntligen svar på varför du bör använda dem!

Vad är vegansk hårfärg och veganska hårprodukter?

Till att börja med är det bra att definiera vad icke-animaliska varor i skönhetsbranschen innebär. Helt veganska hårfärger och hårprodukter ska uppfylla främst två krav:

  1. De ska inte innehålla några ingredienser med animaliskt ursprung.
  2. Varken produktens ingredienser eller slutprodukten i sig ska testas på djur av företaget självt, eller av deras moderbolag.

 

Produkter som uppfyller dessa krav består alltså av 100% veganskt innehåll. Det finns även flera nästan veganska produkter som innehåller komponenter med ursprung i djurriket, såsom silke, bivax eller honung. Dessutom lägger företag ofta till extra kriterier. Detta kan vara till exempel att inte distribuera eller sälja sina produkter i Kina, eftersom detta land faktiskt kräver att denna typ av produkter testas på djur innan försäljning. Utöver det finns flertalet officiella branschcertifieringar som miljö- och djurvänliga företag ofta har eller strävar efter, såsom The Vegan Society:s, ECOCERT:s och PETA:s certifieringar. Ser du dessa på en hårfärg eller hårprodukt vet du att de är icke-animaliska, och således snälla mot djur och natur.

Varför välja vegansk hårfärg och veganska hårprodukter?

Att välja veganskt i hårvårdsväg gynnar din omgivning på flera sätt. Inledningsvis är flera av de veganska hårprodukterna ekologiska och organiska, där extrakt och oljor från växter tillåts vara det vårdande elementet. Dessutom ser icke-animaliska märken till att vara etiskt hållbara; att helt undvika alla slags djurtester är ett ställningstagande för omtanke av allt levande. Ett annat av de starkaste argumenten för veganska hårfärger och hårprodukter handlar om klimatet – dessa produkter är miljövänliga, och att välja dem är att tro på framtiden och tycka att planeten förtjänar att tas väl omhand. Att välja veganskt hjälper du till att minska människans miljöpåverkan.  

Veganska hårfärger och hårprodukter hos Choices

På Choices, din frisör i Uppsala, är vi stolta över vår hårvård. Vi arbetar främst med Oway, vars namn är en kortform av orden “organic way”, som själva odlar sina ingredienser organiskt, biodynamiskt och etiskt. Alla Oways produkter har PETA:s Cruelty Free-certifiering, vilket innebär att ingen av deras produkter testats på djur – varken av dem själva eller av deras moderbolag. Dessutom är 98% av Oways hårprodukter och hårfärger fullständigt veganska. Resterande två procent innehåller antingen honung, silke eller bivax som förvärvats på ett etiskt korrekt sätt. Därför väljer ekofrisören Choices Oway.