Min hårbotten kliar, vad ska jag göra?

Bild Hårbotten 900x684px

De flesta har vi känt av det i olika perioder, hårbotten kliar och det är svårt att hålla fingrarna borta.
Men vad kan det vara som får hårbotten ur balans?

Som vanligt finns det fler svar på den frågan, och vi ska reda ut några vanliga anledningar här nedan.

Torr hårbotten

En torr hårbotten kan driva en till vansinne och klia väldigt mycket. Det kan komma vita torra flagor som hamnar på kragen och ofta misstas för mjäll. Om hårbotten ser fin ut, har lite rodnad och flagorna är torra så brukar det vara just torr hårbotten som är problemet. Att hårbotten blir torr kan bero på väderomslag, torrare inomhusluft, för uttorkande produkter eller bara att håret är väldigt tjockt. Om håret är väldigt tjockt så får hårbotten dåligt med luft, vilket kan trigga igång obehag som att det börjar klia. Oavsett hårets tjocklek, är det ofta en god idé att föna håret torrt mot hårbotten, så att håret inte ligger blött och tätt för länge när det självtorkar. Genom att föna håret får du en luftigare känsla mot botten och hårbotten brukar bli mindre irriterad. Av samma anledning är det bra att inte sova med blött hår.

Ibland kan hårbotten även vara känslig pga att du reagerar negativt på en eller flera ingredienser i produkter du använder, så fundera på om du bytt ut någon produkt vid tidpunkten att hårbotten började klia.

Användning av schampo som är specialiserat just mot torr hårbotten kan ge en skön avlastning och ibland vara hela lösningen på problemet.

Känslig hårbotten

Det finns produkter som är anpassade just för att vara milda mot hårbotten. En känslig hårbotten kan upplevas öm, spänd och ibland klia. Här är det viktigt att vara mjuk på handen och hitta produkter som funkar för dig. Ett schampo är milt och lugnande kan ibland ge precis den avlastning som din hårbotten behöver för att bli av med obehaget. Det finns även kurer och lugnande krämer som med fördel kan smörjas in för att ge en svalkande känsla och lugna irritation.

Väderomslag och torr inomhusluft

De flesta kan känna av det på olika sätt, torr hy, torra nagelband och torrt hår smyger sig på när graderna börjar sjunka utomhus. På samma sätt som att huden kan behöva extra omsorg och smörjas in, kan även din hårbotten behöva lite hjälp på traven. Vid vissa tillfällen under året kan det vara en mycket god idé att anpassa hårvården för att lindra klåda och besvär.

 

Fråga gärna oss angående din hårbotten, vi kan ibland hjälpa dig att lista ut vad som orsakar klåda och ge dig råd i djungeln av produkter. Vi har även specifika hårbottenkurer som går att välja till vid klippning eller annan behandling som kan hjälpa till. Rätt kur och produkt för din hårbotten kan göra en fantastisk skillnad!

Hårprodukter för ditt hår – och naturen

Vi på Choices älskar hårvård och skönhet, precis som många andra. Det som gör oss speciella är vårt sätt att tänka kring det. När du bokar en tid för klippning hos oss som frisör i Uppsala, väljer du inte enbart vår kompetenta personal och vår vackra frisörsalong. Du väljer djurvänligt, organiskt och naturliga ingredienser i majoriteten av produkterna vi arbetar med. Därför kan vi inte enbart erbjuda dig en fantastisk klippning, en vacker hårfärgning eller drömmiga extensions, utan även tips på klimatsmarta schampon från vår leverantör Oway, som erbjuder en stor mängd veganska produkter. Välkommen in på salongen hos din ekofrisör för att ta reda på mer eller för att införskaffa en förpackning.